6 vragen aan Jeroen van Mierle (politie)

Deze keer werden de zes vragen voorgelegd aan Jeroen van Mierle. Voor deze vragen reisde Marjanne af naar Dordrecht om zo een kijkje in de keuken van de politie te krijgen, hoe Jeroen de aanpak van ouderenmishandeling aanpakt, hoe het een plaats krijgt in zijn werk voor de politie.

Even voorstellen: Jeroen van Mierle, wijkagent senioren en veiligheid.

  1. Wat maakt het werken voor ouderen voor jou zo boeiend/ speciaal

Ik was wijkagent en kwam ouderenmishandeling tegen in de uitoefening van mijn werk. Vooral financieel misbruik, oplichtingszaken en digitale fraude. In 2020 werd ouderenmishandeling een speerpunt binnen het politiebeleid en kwam er een functie met focus op ouderenmishandeling beschikbaar. Ik werd gevraagd deze functie in te vullen en ik heb dit met veel motivatie opgepakt.

2. Wat is het schrijnendste wat je ooit hebt meegemaakt/gehoord met deze doelgroep? 

Er was een melding van de familie, van een dementerende meneer die was kaal geplukt. Hij veranderde van een van en vermogend man naar iemand in de schuldsanering. Hij was benaderd door een “zielige” dame. Zij gebruikte zijn pinpas. Ook bestelde zij van alles op zijn naam en ze gebruikte zijn auto. Bonnen en boetes kwamen binnen op zijn naam. Zo belandde hij in de schuldsanering. Door een melding was de familie juist op tijd om een testamentwijziging te voorkomen en er werd bewindvoering in gesteld. Een agent is met “zielige dame” in gesprek gegaan met de boodschap dat ze meneer verder met rust moet laten.

3. Welk succes heb je gehad in de aanpak van ouderenmishandeling?
 Het meest onbeschofte verhaal gaat over een oudere in een hospice, die een testamentswijzing aanvraagt onder druk van een “verzorgster”. Voor de opname in het hospice, zorgde deze verzorgster voor meneer, voor een gigantisch bedrag.
 Dochter heeft het aangekaart en in samenwerking met de notaris, die het niet vertrouwde, is de testamentswijziging voorkomen. Meneer heeft op zijn sterfbed aangifte gedaan. Hij was heel tevreden dat het zo liep en dat hij met zijn dochter in het reine kwam.

  1. Welk thema binnen OM heeft jouw grootste interesse en waarom?

Mijn grootste interesse gaat uit naar preventie. Ik geef voorlichtingen aan ouderen en aan professionals.  Jaarlijks moet de aanpak ouderenmishandeling voor de professionals geagendeerd worden, en zo breed mogelijk en steeds op een andere manier. Van aandacht voor het onderwerp in de krant, tot het geven van trainingen. Ik sta veel voor groepen. Ik heb veel voorlichtingen gegeven over onder andere   inbraakpreventie.  Maar ook een presentatie over digitale oplichting van en voor senioren. Hiervoor maak ik gebruik van een professionele presentatie, ontwikkeld door de VAR (Veiligheids Alliantie Rotterdam). Eén van de boodschappen die ik meegeef aan ouderen is: Wees kritisch op de hulp die je krijgt van naasten. Bijvoorbeeld: Overzien ouderen de consequenties wat er kan gebeuren, als ze hun pinpas afgeven?

Ik neem ook wel eens een aangifte bij ouderen thuis op, omdat ze niet meer mobiel zijn. Meldingen of aangiften worden altijd doorgezet naar Veilig Thuis. Vandaar uit kan verder onderzoek plaats vinden en kan worden doorgezet naar de hulpverlening., zoals bijvoorbeeld het Sociaal Wijkteam.

  1. Wat is jouw grootste wens als het gaat om de aanpak van ouderenmishandeling?

Mijn grootste wens is dat de vele initiatieven in de aanpak ouderenmishandeling bekeken wordt op overlap en samengevoegd gaan worden in een bredere beweging zodat er een grote organisatie ontstaat, die onder dezelfde paraplu werkt.
Mogelijk kan VWS of kunnen gemeenten deze bredere beweging stimuleren en faciliteren

  1. Wat is een van de punten die echt verder opgepakt moet worden of verder ontwikkeld moet worden.
     Bij de ernstigste en de schrijnendste gevallen moeten er sneller beschermende maatregelen ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld door het direct doorzetten naar het Openbaar Ministerie en een kort geding.

Dank je wel, Jeroen, voor jouw bijdrage!