Kennisbijeenkomst ouderenmishandeling Rotterdam

Op 18 juni organiseerde de gemeente Rotterdam naar aanleiding van de dag tegen ouderenmishandeling een mooie kennisbijeenkomst. SAOM was ook vertegenwoordigd. De bijeenkomst had een inhoudelijk verdiepend programma, waarbij de sprekers vanuit hun deskundigheid en grote motivatie een groot appel deden op de deelnemers. De bewogenheid van de sprekers voor de kwetsbaren in onze samenleving maakt dat deze mensen een stem krijgen en dat er aandacht is en komt voor deze problematiek zodat ook deze groep niet vergeten wordt.

Lucienne Goeree opende de bijeenkomst met een indringend gedicht over dit actuele en schrijnende probleem https://www.linkedin.com/search/results/content/?fromMember=%5B%22ACoAAA7kvekBAis5pLr924Ntw2Yzg02u6Jtxpy4%22%5D&heroEntityKey=urn%3Ali%3Afsd_profile%3AACoAAA7kvekBAis5pLr924Ntw2Yzg02u6Jtxpy4&keywords=lucienne%20rafa%20goeree&position=0&searchId=0cc890a2-3c05-4363-92fd-f0da9e407a8d&sid=)H_&sortBy=%22date_posted%22&update=urn%3Ali%3Afs_updateV2%3A(urn%3Ali%3Aactivity%3A7209102786494431232%2CBLENDED_SEARCH_FEED%2CEMPTY%2CDEFAULT%2Cfalse)

Daarna kregen Sil Hol (Psychotherapeut Bonte Koe Praktijken) en Lara Degeling (GZ-psycholoog Aafje) het podium. Ze namen ons mee naar de achtergrond, theorie en praktijk van partnergeweld bij ouderen, waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen huiselijk geweld dat allang bestaat bij oudere koppels en partnergeweld dat ontstaat door transities die met de ouderdom samenhangen. Ook is er een onderscheid tussen agressie uit macht en agressie uit onmacht (waarbij ook veel liefde is).

Vervolgens voerde Sil Hol een gesprek met een ervaringsdeskundig echtpaar. Het was een indrukwekkend verhaal, waar het geweld geplaatst werd tegen de achtergrond van de jeugd vol geweld van beide partners. En hoewel ze door hun huwelijk het geweld ontvluchtten, ontwikkelde het huwelijk zich als een gewelddadig huwelijk. Ze hebben elkaar vastgehouden en zijn na 40 jaar huwelijk in therapie gegaan en hebben de cirkel van geweld doorbroken. Wat me bij blijft is de tip hoe het heeft geholpen om te verbreden, het taboe – en daarmee het isolement- te doorbreken en omstanders te betrekken

De mantelfoon is een door de gemeente Rotterdam ontwikkeld instrument. De mantelfoon vormt een samenwerkingspartner in preventie van ontspoorde mantelzorg en oudermishandeling. Mantelzorgers kunnen altijd bellen voor een luisterend oor, een steun in de rug of een hart onder de riem.

Niki Haringsma (Kennismakelaar Radar IDEM) gaf een presentatie over intercultureel werken, over de kwetsbaarheid van ouderen met een migratieachtergrond, neurodivergente ouderen maar ook roze ouderen voor mishandeling en verwaarlozing. 

Dagvoorzitter was Shantie Jagmohansingh.

Mooi om hierbij vanuit onze Stichting bij aanwezig te zijn!