Even kort voorstellen: Wie ben je en waar werk je? Wat is je functie?
Ik ben Laurie Deelen-Kort, wijkteammedewerker ketenpartner en senior Ouderen maatschappelijk werker en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld in de wijk Ommoord in Rotterdam.
- Wat maakt het werken voor ouderen voor jou zo boeiend / speciaal
Sinds 2005 ben ik werkzaam als ouderen maatschappelijk werker in Rotterdam. Ik wist vrij vroeg al dat ik dit graag wilde doen. Het ondersteunen, begeleiden van ouderen met hun vragen en verhalen geeft mij een heel warm gevoel van voldoening. Van ouderen kunnen we nog zoveel leren en zij leren van ons. Hetgeen wat ze hebben meegemaakt. De levenslessen. De mooie momenten maar ook de verdrietige momenten. Soms nouja met regelmaat ben je voor hun net dat straaltje dat ze weer verder op weg kunnen. Ouderen zijn toch veelal een doelgroep die vergeten wordt maar daar ben ik het zeker niet mee eens en vertel aan iedereen die ik maar tegenkom over hun.
2. Wat is het schrijnendste wat je ooit hebt meegemaakt/gehoord met deze doelgroep?
Er komen gelijk meerdere casussen bij me naar boven. Ouderen die er nu niet meer zijn of waar ik geen ondersteuning meer aan geef omdat er andere hulpverlening op in is gezet. Zo blijft Dhr. K. mij altijd bij. Dhr. K. 89 jaar oud, een zorgmijder, een kluizenaar. Sloot zich af van de buitenwereld. De POH ouderen maakte zich zorgen om deze meneer. Dhr. was zeer slecht ziend en slecht horend. Dhr. had geen steunend netwerk. Heel voorzichtig een met veel geduld ben ik een band op gaan bouwen met deze meneer. Dhr. had een hoop meegemaakt, de 2de wereld oorlog, mishandeld als kind, homoseksueel, er niet mogen zijn, geen vertrouwen meer in de medemens. Met kleine stapjes steeds meer kunnen inzetten van alarmering tot begeleiding maar aan het einde toch weer bij mij uitgekomen omdat daar het vertrouwen zat. Hem ondersteund in zijn laatste dagen.
Meerdere casussen waar ik ervoor hebben kunnen zorgen dat financiële mishandeling stopte. Samenwerken met wijkagenten, huisartsen, VTRR en bewindvoerder.
Echtparen ondersteunen waar partner geweld plaats vond. Hen weer samen buiten zie wandelen. Dankbaar.
Ook komen we steeds meer ouderen tegen met geheugenproblematiek, verwaarlozing, woning vervuiling.
3. Welk succes heb je gehad in de aanpak van ouderenmishandeling (casus en/of beleidsniveau)
Namens SOL neem ik deel aan de Alliantie tegen ouderenmishandeling Rotterdam samen zetten wij ons in voor de ouderen. Het stoppen van ouderenmishandeling maar ook meer bekend maken dat het helaas gebeurd en de rol die we een ieder hierin kunnen nemen. Samen met mijn collega Milou geef ik voorlichtingen aan ouderen, mantelzorgers, professionals en vrijwilligers. Preventief, voorkomen van ouderenmishandeling. Hiermee hebben we al ruim 2300 mensen bereikt. Ben ik sinds 2011 aandacht functionaris ouderenmishandeling binnen SOL.
Meerdere casussen waarin financiële mishandeling, geestelijk mishandeling, partner geweld zijn gestopt.
4. Welk thema binnen OM heeft jouw grootste interesse en waarom?
Partnergeweld onder ouderen. Hier zien we in de praktijk een toename in. Het is nog vrij onbekend, verborgen. Veel schaamte. Ouderen die al heel wat jaren samen zijn. Het moeten accepteren van achteruitgaan. De onmacht die je vaak ziet.
5. Wat is jouw grootste wens als het gaat om de aanpak van OM?
Het liefst natuurlijk dat het stopt, er geen ouderenmishandeling meer plaats vindt maar dat is een illusie. Zorgen voor ouderen, hun ondersteunen. Dat sprankje hoop geven en ze mee kunnen nemen naar een veilige omgeving. Zorgen dat relaties herstellen of nieuwe verbindingen ontstaan.
6. Wat is een van de punten die echt verder opgepakt moet worden of verder ontwikkeld moet worden.
Informatie en kennis over partnergeweld.