Terugblik startconferentie Trechter Ouderenmishandeling
17 juni 2024 
1 min. leestijd

Terugblik startconferentie Trechter Ouderenmishandeling

Donderdag 19 oktober 2023 was de landelijke aftrap van de conferenties 'Trechter Ouderenmishandeling'. Michel Reimus (projectleider) in een korte terugblik van deze eerste bijeenkomst: voor veel deelnemers vormde deze bijeenkomst een goede gelegenheid om de eigen kennis en vaardigheden verder aan te scherpen en interessante contacten aan te gaan.

Het grootste aandeel van de aanwezigen was voor de eerste keer bij een dergelijke multidisciplinaire bijeenkomst over financieel ouderenmisbruik van ouderen.

Een completerende mix aan ervaringsdeskundigen en experts op specifieke onderdelen van financieel ouderenmisbruik, gaven vakinhoudelijk een verhelderend inzicht in deze toenemende problematiek.

Leuk detail is dat de verschillende sprekers voor het eerst in deze samenstelling bijeen waren, om gezamenlijk financiële misleiding van ouderen vanuit hun eigen expertise in drie kennissessies uiteen te zetten.

De regionale aanpak per arrondissement en multidisciplinaire insteek met specifieke kennisdragers inclusief vakoverstijgende deelnemers, bleek over het algemeen een gewaardeerde combinatie.

Opnieuw werd de urgentie van deze toenemende problematiek duidelijk en dat er veel kennis is, alleen dat dit kan blijven hangen in het constateren ervan maar een adequate opvolging ontbreekt of deze onverhoopt stukloopt.

De nogal sterk uiteenlopende misstanden zijn unieke situaties die afzonderlijk om een specifieke benadering en aanpak vragen, om vervolgens adequate vervolgstappen te nemen en weloverwogen de regie op te kunnen pakken.

Gelukkig gaat er ook heel veel goed en zijn er doelmatige opties voorhanden, zoals een levenstestament, het instellen van een lokale alliantie en zijn diverse organisaties zoals het bankwezen erop ingericht om misstanden aan te pakken.

Hieronder tref je de link naar de korte samenvatting van de conferentie in Utrecht;

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen